Reduceri Early Booking, -20% Early Booking, oferte Parga, preturi minim garantate, parga impresii, parga am fost acolo, tripadvisor parga forum, parga grcka forum, vila dimitrakis parga, cazare parga, parga grecia harta, vila billis parga, plaja valtos parga, parga grecia wikipedia, parga grecia poze, distanta bucuresti parga, Parga si imprejurimile ei - impresii, foto, pareri, sfaturi si recomandari sejur, Statiunea Parga, o Venetie in miniatura, pret sejur
Odată ajuns în Parga ești întâmpinat de peisaje frumoase, multă verdeață, plaje destul de bune, apă cristalină, taverne ok și multă voie bună.
Străzile din oraș sun întortocheate și înguste, unele chiar foarte înguste, dar acestea fac legătura dintre două străzi principale. Trebuie să precizez și faptul că traficul este foarte aglomerat, pe lângă mașini, pe străduțele înguste ale orașului pot fi observate și multe motoscutere. Dar marea problemă în Parga o constituie lipsa locurilor de parcare. Așadar, vreau să le recomand celor care doresc petreacă un sejur în această stațiune, să se asigure că unitatea de cazare la care intenționează să facă rezervare le asigură și loc de parcare.
Parga este un oraș-stațiune pitoresc, cu aproape 12000 de locuitori, situat pe partea vestică a Greciei, la 60 km de Preveza și 48 km de Igoumenitsa. Din pricina reliefului muntos, stațiunea este construită terasat; privită din port pare un amfiteatru multicolor. Spre deosebire de multe alte localități din Grecia în care predomină casele zugrăvite în alb cu acoperiș roșu, în Parga întâlnim case zugrăvite în diverse culori.
Castelul Venețian
După ce ne-am cazat la Vila Ilios vezi impresii, am plecat să luăm pulsul orașului și să servim masa de prânz. Fiind cazați foarte aproape de Castelul Venețian, principala atracție a orașului, în drumul nostru spre port ne-am oprit pentru a-l vizita. Acesta este situat pe un deal și am putea spune că de la înălțimea sa domină orașul.
Castelul Venețian a fost construit în secolul al XI-lea de către locuitorii orașului pentru a-i proteja de pirați și de turci. De-a lungul timpului a fost stăpânit de diferite nații (venețieni, turci, francezi și britanici), care l-au administrat mai bine sau mai puțin bine, după posibilități și pricepere.
Două momente de răscruce în istoria castelului au fost în anii 1537 și 1572 când turcii l-au distrus, venețienii fiind cei care l-au reconstruit de fiecare dată.
Vizitarea castelului se face gratuit, dar turiștii nu beneficiază de serviciile unui ghid, iar starea avansată de degradare a unor ziduri ale castelului nu reprezintă tocmai o încântare. În plus, pe lângă copacii întâlniți în incinta castelului, în principal pini, măslini și tuia, în anumite zone am văzut buruieni care se dezvoltă în voie. Aș putea spune despre Castelul Venetian că este raiul fluturilor, în special în zonele cu vegetație abundentă am întâlnit multe asemenea vietăți.
În singura clădire bine întreținută din incinta fortăreței funcționează un bar / cafenea, despre acesta nu pot da detalii întrucât nu i-am călcat pragul.
De la poarta castelului sau din incinta acestuia am avut posibilitatea de a admira de sus atât orașul Parga, cât și plajele Valtos, Krioneri, zona de promenadă, insula Panagia, dar și de a face fotografii panoramice cu obiectivele menționate anterior. Lângă castel am remarcat un bar cochet care oferă o panoramă deosebită asupra orașului, a portului și a insulei Panagia. Barul se numește Kastoria și după masa de prânz ne-am oprit aici pentru a servi un cafe-frape (3 euro/persoană) și bineînțeles, pentru o sesiune foto.
De la castel am coborât multe trepte printre baruri, cafenele și mici magazine (multe comercializează suveniruri), până în zona portului, unde sunt concentrate foarte multe taverne, baruri și magazine.
Zona portuară este una cochetă, un fel de ”kilometru zero” al orașului. Odată ajunși aici am remarcat fluturând în vânt un steag al Greciei și o ancoră veche, de mari dimensiuni, situată în mijlocul piațetei.
Portul, de mici dimensiuni și ”găzduiește” puține ambarcațiuni de agrement de mici dimensiuni, precum și câteva bărcuțe pescărești.
Faleza este destul de lată și cu toate acestea, seara când devine un adevărat furnicar este plină de turiști care admiră ”amfiteatrul luminat”.
Viața de noapte în Parga este una efervescentă. În zona portului sunt multe restaurante, baruri și cafenele care sunt deschise până târziu în noapte pentru turiștii dornici de distracție.
A doua zi a minisejurului a fost ”ocupată” de excursia în insulele Paxos și Antipaxos. Întrucât voi scrie un review separat despre această excursie, nu voi intra acum în detalii.
În cea de-a treia zi a șederii noastre în Parga am făcut cunoștință cu plajele Krioneri și Piso Krioneri, după care ne-am îndreptat către satul Athousa pentru a vizita Castelul lui Ali Pasha, moara de apă și cascada.
Castelul lui Ali Pasha
Din Parga la castel se poate ajunge cu trenulețul turistic care pleacă de la plaja Krioneri (8 euro/adult), cu mașina sau pe jos. Dacă alegeți ultima variantă ar fi bine să aveți pe lângă încălțămintea corespunzătoare și sticle cu lichide pentru hidratare, deoarece lângă castel nu sunt terase sau chioșcuri de unde puteți achiziționa o sticlă cu apă.
Întrucât ne-am propus să ajungem și la cascadă și la moara de apă din satul Anthousa, noi ne-am deplasat cu mașina personală. După ce am trecut pe lângă câteva plantații de măslini, am trecut de satul Anthousa, iar după aproximativ 500 m de la ieșirea din sat este un indicator către satul Trikorfo (indicator către castel nu există). Aici am virat la stânga și am urmat drumul până în parcarea situată la aproximativ 350-400 m de castel undei am parcat mașina și ne-am continuat drumul pe jos, urcând ușor pe o alee pietruită până la intrarea în castel.
Castelul este situat în vârful unui deal și oferă o priveliște frumoasă asupra zonelor învecinate. Din punctul de belvedere de aici se pot vedea văile și satele din apropiere, dar și Parga, insulele Paxos și Antipaxos, iar în zilele senine chiar și insula Corfu.
Castelul a fost construit de către Ali Pasha cu scopul de a supraveghea și de a susține eventuale atacuri asupra Castelului Venețian, fortificație mult râvnită de către acesta.
La fel ca în cazul Castelului Venețian intrarea în castel este liberă și bineînțeles, nici aici nu veți beneficia de serviciile unui ghid. Castelul este în ruină, pe și printre zidurile acestuia poate fi observată vegetație.
După ce am trecut de intrarea principală, am făcut un tur al curții interioare, printre ziduri cu creneluri, galerii și tunuri ruginite. Făcând o comparație cu Castelul Venețian, acesta pare a fi ceva mai bine întreținut.
Satul Anthousa: cascada și moara de apă
După ce am vizitat Castelul lui Ali Pasha ne-am întors către satul Anthousa, cu scopul de a vizita cascada și moara de apă. Din drumul principal care duce spre Parga, am virat dreapta și am intrat în sat. La un moment dat am văzut un indicator către Watermill, indicator pe care l-am urmat și am ajuns în curând la aceasta. Aici am găsit o moară de apă transformată în muzeu, pentru vizitarea căreia nu am plătit nicio taxă. În interior am putut vedea diverse obiecte utilizate în trecut în gospodăriile locale tradiționale. Lângă moară este o terasă unde puteți servi o băutură răcoritoare, aceasta beneficiind și de umbra unor copaci.
După vizitarea micului muzeu ne-am îndreptat către cascada situată la câteva sute de metri de moara de apă. Deși nu este la fel de spectaculoasă ca și cascada Dimosari din Nidri, merită să ajungeți să o vedeți.
Excursii
De la agențiile de turism din oraș sau chiar din port pot fi achiziționate excursii atât către zonele / plajele învecinate, dar și către insulele ionice sau chiar Albania.
Pentru a vizita obiectivele turistice din satul Anthousa, din Parga pleacă la ore regulate 2 trenulețe turistice: unul spre Castelul lui Ali Pașa, iar celălalt spre watermill-waterfall. Prețul unei călătorii este de 8 euro/ adult și 6 euro/copil.
Taverne
Întrucât am stat o perioadă destul de scurtă în Parga nu voi putea da foarte multe detalii despre acest subiect. Masa de prânz am servit-o la 2 dintre tavernele situate în zona portului. Deși totul a fost ok, totuși nimic ieșit din comun, motiv pentru care nu am reținut numele acestora.
Cina am servit-o în fiecare din cele 3 seri la taverna Sakis, o tavernă simplă, cu mesele așezate în stradă, cu fețe de masă alb-albastru, situată la aproximativ 150 m de Castelul Venețian. Referințe despre această tavernă aveam încă de acasă, dar și gazda noastră ne-a recomandat-o. Aici am primit din partea casei un păhărel de ouzo, un aperitiv constând într-o felie de pâine prăjită, cu ulei de măsline și oregano, iar la desert pepene verde. Toate preparatele servite aici au fost gustoase iar prețul plătit unul ok. Aș dori să mai precizez că la această tavernă nu se poate servi decât cina și că este foarte aglomerată, seara la ora 20.00 trebuie să aștepți să se elibereze o masă.
Plajele din Parga și din apropierea ei sunt frumoase, însă niciuna dintre cele văzute de mine (nu am reușit să ajungem la Sarakiniko) nu se ridică la nivelul celor din Lefkada.
iLichnos Beach
Întrucât am venit dinspre Preveza, prima plajă cu care am luat contact a fost Lichnos, care se afla în drumul nostru. Denumirea plajei vine de la satul în care este situată. Este o plajă mare, pe care am întâlnit un mix de nisip și pietricele, în special la intrarea în apă. Plaja este amenajată cu șezlonguri și umbrele în partea centrală și este înconjurată de o pădure de măslini.
Dacă nu sunteți cazați în complexul hotelier situat pe plajă, accesul la aceasta se face cu mașina, fiind nevoie să coborâți pe un drum nu foarte îngust, dar destul de abrupt și cu multe serpentine. Accesul la această plajă se poate face și cu un taxi-boat cu plecare din portul orașului Parga, pentru care veți plăti 8 euro/adult.
Valtos Beach
Deoarece Vila Ilios este situată pe dealul din spatele plajei Valtos, aceasta a fost a doua plajă pe care am explorat-o în Parga, însă prima în preferințele mele. Este o plajă mare, cred că are o lungime de aproape 2 km, destul de lată și este cea mai cosmopolită plajă dintre cele văzute de mine în Parga. Este amenajată cu nisip și pietricele foarte mici care îți crează impresia că este doar nisip (partea dinspre Castelul Venețian are mai multe pietre). Intrarea în apă este destul de abruptă. Partea centrală a plajei este ocupată de o zonă cu multe șezlonguri, iar în spatele acestora sunt câteva taverne și hoteluri cochete (cel puțin pe dinafară).
Plaja Valtos este despărțită de plaja Krioneri de Castelul Venețian și portul orașului.
La această plajă se poate ajunge în 3 moduri: cu un taxi-boat (2 euro/persoană) din portul orașului; cu mașina și pe jos. Dacă alegeți ultima variantă trebuie să știți că aveți de urcat și de coborât aproximativ 100 de trepte. Plaja dispune de locuri de parcare, care mie mi s-au părut suficiente atunci când am fost noi aici.
Krioneri Beach
Ultima plajă cu care am luat contact, este situată aproape de centrul orașului chiar lângă port. Aceasta este o plajă micuță și foarte aglomerată chiar și în luna iunie, cu nisip fin, intrare lină în apă, dar mai sunt și câteva pietricele. În apropierea plajei sunt multe unități de cazare, taverne, cafenele și magazine cu suveniruri. Cel mai mult la această plajă mi-a plăcut priveliștea micuței insule Panagia cu a ei bisericuță de la care îi vine și numele. De pe plaja Krioneri se poate ajunge relativ ușor pe insulă, doritorii având de parcurs prin apă o distanță mai mică de 100 m. Întrucât această insuliță m-a încântat încă de la primul contact vizual, nu am rezistat tentației de a o explora. Am pornit de la marginea dinspre port a plajei Krioneri, am alternat mersul prin apă cu înotul și am ajuns în câteva minute pe insuliță. Insula Panagia este acoperită cu vegetație în mare măsură, iar în partea ei centrală este un ponton pe care tronează micuța biserică. Aceasta era închisă în acel moment și nu știu dacă aici se oficiază slujbe. Dacă am spus despre Castelul Venețian că este raiul fluturilor, atunci această micuță insulă este ”raiul raiului fluturilor”. Aici am întâlnit o mare concentrație de fluturi, o parte dintre aceștia ajung chiar și pe plajă, pe unul dintre ei am reușit să-l imortalizez.
În mod special aș dori să-i avertizez pe cei care vin cu mașina la această plajă, că locurile de parcare sunt foarte puține.
Piso Krioneri
Este o plajă mică și aglomerată, situată în apropierea Krioneri Beach, la care am fost doar să o vedem. Aceasta este amenajată cu pietriș și este mărginită de stânci de mari dimensiuni, dar are un farmec aparte. Plaja este căutată în special de către cei care sunt pasionați de scufundări și snorkeling.
La 19 km de orașul Parga mai este o plajă, Sarakiniko, însă timpul scurt petrecut în Parga nu ne-a permis să ajungem și la aceasta.
Concluzii
Parga este o stațiune frumoasă, care atrage anual foarte mulți turiști, ceea ce face din ea o stațiune aglomerată chiar și în luna iunie.
În Parga cu siguranță nu vă veți plictisi, sunt destule atracții și posibilități de petrecere a timpului liber: plaje, obiective turistice, excursii, magazine, baruri, restaurante, cafenele, cluburi.
Parga are un farmec aparte, e un loc pitoresc unde voi reveni oricând cu plăcere și le recomand tuturor petrecerea unui sejur aici.
Sper că rândurile de mai sus le vor fi de folos cât mai multor turiști care doresc să ajungă anul viitor în Praga.
Bibliografie:
- https://en. wikipedia.org/wiki/Parga;
No comments:
Post a Comment