Saturday, August 31, 2013

Boli tratate cu ajutorul celulelor stem

In Romania se apreciaza ca sunt 1.500 de copii bolnavi de leucemie, leucemiile acute reprezentand 10 % din cancerele intalnite la aceasta categorie de varsta si fiind principala cauza de deces sub 35 de ani. (leucemia acuta limfoblastica este cea mai frecventa afecţiune hematologica maligna aparuta în copilarie cca 80-90 % din cazuri aparand sub varsta de 10 ani).
La acestia se adauga 3.500 de pacienti cu boala Hodgkin, o parte din acestia avand indicatie de efectuare a unui transplant de celule stem hematopoietice pentru a putea supravietui si 370 de copii cu talasemie majorã, o boala de sange transmisa ereditar si in care singurul tratament curativ este reprezentat de transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator sanatos.

Mii de copii bolnavi ar putea fi salvați datorită celulelor stem!

Primul transplantul de celule stem hematopoietice efectuat cu succes s-a realizat in  anul 1968, de catre doctorul Robert A. Good de la Universitatea din Minnesota.
S-a deschis astfel o noua era terapeutica pentru afectiuni hematologice severe care pana la acel moment erau considerate incurabile.
In anul 1988, prof. dr. Eliane Gluckman (Spitalul "St. Louise" din Paris) a realizat cu succes primul transplant alogen fraternar de sange placentar, ca sursa de celule stem hematopoietice intr-un caz sever de anemie Fanconi. Aceasta reusita a deschis un nou capitol in domeniul transplantulului de celule stem. Pacientul, Matthew Farrow, traieste si este considerat liber de boala.
Profesorul H.E. Broxmeyer de la Universitatea Indiana din SUA, a fost primul cercetator care in urma studiilor efectuate in anii ' 80 a constatat ca sangele placentar contine un numar suficient de celule stem si progenitori hematopoietici, care sa permita obtinerea grefarii medulare in urma efectuarii unui transplant. Ulterior, in colaborare cu geneticianul AD Auerbach de la Institutul din Rockeffeler si Eliane Gluckman au format primul colectiv de medici care au realizat in premiera, un transplant de celule stem hematopoietice din sangele placentar.
Pe masura ce s-a consolidat experienta in domeniu, paleta indicatiilor clinice de efectuare a unui transplant cu celule stem hematopoietice placentare s-a extins, in prezent cuprinzand peste 80 de afectiuni hematologice, ereditare si oncologice:

Boli de sange maligne ("cancere de sange")- Leucemii acute sau cronice ; limfoame maligne

Alte boli de sange grave- Forme particulare de anemie ( Beta Talasemia majora; Siclemia)- Sindroame de insuficienta a maduvei osoase ( Anemia Aplastica severa; Anemia Fanconi;Trombocitopenia amegacariocitara )

Unele boli ale sistemului imunitar- Imunodeficienta severa combinata; Boala granulomatoasa cronica

Boli metabolice ereditare (prin deficitul/ absenta innascuta a unor enzime)- Adrenoleucodistrofia; Boala Kraube

Anumite tipuri de cancer- Cancere ale sistemului nervos (Neuroblastom; Meduloblastom )- Cancer al retinei (Retinoblastom) - Cancere cu celule germinale


Noi perspective de utilizare a grefelor de sange placentar, in terapia regenerativa
Incepand din 2005, s-a constatat o crestere exponentiala a numarului de grefe autologe de sange placentar eliberate pentru utilizare experimentala in noul domeniu al medicinei regenerative (de refacere a unor tesuturi si organe). Dezvoltarea acestui nou domeniu medical, ar putea oferi noi perspective de utilizare terapeutica a grefelor de sange placentar si in alte categorii de boli: afectiuni neurologice grave la copii, (leziuni cerebrale prin deficit de oxigenare sau traumatice; hidrocefalie congenitala; paralizie cerebrala) diabet zaharat, unele boli cardiace (deficit de dezvoltare a inimii stangi).
Statistici :
Leucemiile (27.5 %), cancerele de sistem nervos central – creier si maduva spinarii (17.4 %) si limfoamele Hodgkin (7.2 %) sau NonHodgkin (6.6 %) sunt cele mai obisnuite forme de cancer care apar la copiii cu varste intre 0 si 19 ani ( conform informatiilor furnizate de "The Leukemia and Lymphoma Society" ) .

STATISTICI IN ROMÂNIA:

1.500 de copii bolnavi de leucemie
3.500 de pacienti care suferă de boala Hodgkin
Peste 300 de copii cu betatalasemie majoră.

SANSA DE VINDECARE: TRANSPLANTUL CU CELULE STEM !




Monica Davidescu si Aurelian Temisan

In momentul in care am ramas insarcinata am stiut ca trebuie sa pun deoparte pentru copilul nostru, o "centura de siguranta'' pentru intreaga lui viata…Celule stem sunt siguranta lui pentru viitor.

Marcel Pavel

Marcel Pavel a decis sa recolteze celule stem la nasterea fetitei lui pentru ca  vrea sa-i asigure un viitor fara probleme grave de sanatate si fiindca la nasterea baietilor, acest procedeu medical nu era cunoscut in Romania. Pentru aceasta decizie importanta pe care o poti lua o data in viata, a ales serviciile Primei banci de celule stem din Romania.


Maria Coman

"Sper din tot sufletul să fie o investiţie proasta … Adică să nu avem niciodată nevoie să folosim celulele stem. Însă nu mi-am pus nicio secundă problema să nu fac recoltarea. Dacă se poate şi dacă e atât de simplu, mi s-ar fi părut inconştient să nu apelam la recoltarea de sange placentar

Razvan si Irina Fodor

„Viitorul copilului nostru este foarte important. Sincer, imi doresc sa nu am niciodata nevoie de aceste celule si sa fie o investitie care sa nu ne ajute!  Am ales insa aceasta varianta pentru confortul nostru psihic dar mai  ales pentru viitorul fiicei noastre!"







Ce este sangele placentar?

Sangele  placentar reprezinta o valoroasa sursa de celule stem, nasterea fiind singurul moment in care acesta se poate  recolta.Este considerat "vehiculul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Acesta preia, in acelasi timp, substantele nefolositoare ("deseurile") rezultate in urma metabolismului tisular.
In viata intrauterina, placenta este organul la nivelul caruia se realizeaza transferul substantelor nutritive si a oxigenului dinspre mama inspre fat, asigurand suportul necesar cresterii si dezvoltarii acestuia.

Imediat dupa  nasterea copilului si sectionarea cordonului ombilical, ramane restanta o cantitate de sange in vasele cordonului ombilical si in placenta.

Prin punctionarea venei spirale ombilicale, este posibila recoltarea acestui sange, denumit 
sange ombilical Cantitatea de sange disponibila pentru recoltare reprezinta cantitatea de sange restanta de la nivelul placentei si a cordonului ombilical, dupa ce au avut loc ultímele emisii de sange dinspre mama inspre copil. Aceasta variaza in limite foarte largi (20 ml pana la 100/150 ml), fiind strict dependenta doar de dinamica nasterii.
Cord Blood

De ce este bine sa recoltezi celulele stem la nastere :
1. Procedura de recoltare simpla, nedureroasa, fara risc pentru mama sau fat
2. Disponibilitate rapida de utilizare a grefei pentru transplant, intervalul scurt de eliberare a grefei fiind esential indeosebi in cazurile severe, rapid evolutive de boala.
3.  Posibilitatea utilizarii grefei depozitate pentru uz propriu sau pentru un alt membru al familiei
4. Risc mai redus de transmitere a infectiilor prin virusuri  latente, cu importanta pentru evolutia favorabila post-transplant (ex. risc de transmitere a  infectiei cu CMV (citomegalovirus) de 1% pentru sangele ombilical versus  40-60 % in cazul transplantului de maduva osoasa de la donatori adulti ;  risc de transmitere a infectie cu virusul Epstein Barr  0 pentru sangele cordonal)
5.  Probabilitatea ca o persoana, pe durata unei vieti de 70 de ani sa necesite un transplant cu grefa proprie sau donata este de 1:200, probabilitatea crescand substantial o data cu varsta
6. Disponibilitatea unei grefe de celule stem "tinere" ca la momentul recoltarii fara riscul de a fi afectate de factori de mediu, boli, tratamente, etc aparute pe parcursul vietii

7. In cazul utilizarii grefei intre frati, sansele aparitiei unor complicatii imunologice post-transplant sunt mai reduse si mai putin severe

8. Numarul de transplanturi cu celule stem este in crestere cu cca.1000 / an, transplanturile cu grefa proprie depasind transplanturile cu grefa donata


Stiati ca - Celulele stem inseamna viata !

Celulele stem inseamna viata !
Celulele stem reprezinta celulele care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor. Acestea sunt prezente in organism atat in perioada intrauterina si dupa nastere, si contribuie la reinnoirea periodica sau la vindecarea tesuturilor si organelor dupa diverse boli / traumatisme.
Celulele stem sunt de doua tipuri:- hematopoieticemezenchimale
Celulele stem hematopoietice sunt  responsabile de formarea celulelor din sange: leucocite, hematii si trombocite, fiind primele celule stem identificate la inceputul anilor ’60. Pana in prezent, reprezinta singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutica, mii de pacienti fiind transplantati  anual  cu  grefe de celule stem hematopoietice cum sunt grefele de sange placentar.
Conform EBMT (European Bone Marrow Transplant), in prezent se efectueaza, anual, peste 30 000 de transplanturi in centrele medicale din Europa.
Surse disponibile de celule stem hematopoietice pentru obtinerea unei grefe de transplant: maduva osoasa, sangele periferic si sangele placentar.
Maduva osoasa si sangele periferic se pot recolta de la adulti sau in caz de necesitate, de la copii.
Celulele stem mezenchimale reprezinta o categorie mai recent recunoscuta de celule stem, ca urmare a numeroaselor cercetari desfasurate in acest domeniu. Celulele stem mezenchimale spre deosebire de celulele stem hematopoietice, dau nastere altor categorii de celule (ex. celule cartilaginoase ; osoase, musculare; interstitiale; grasoase ; tegumentare, nervoase, etc).
Acestea fac obiectul cercetarilor si studiilor  medicale in derulare, existand perspective de utilizare terapeutica in domeniul: medicinei regenerative - de refacere a unor tesuturi si organe, in transplantul de celule stem hematopoietice si de organe, in tratamentul bolilor autoimune sau inflamatorii cronice
Celulele stem mezenchimale spre deosebire de celulele stem hematopoietice, dau nastere altor categorii de celule : ex. celule cartilaginoase; osoase, musculare; interstitiale ; grasoase ; tegumentare, nervoase, etc. (ex. figura de mai jos)

http://www.bioscience.org/2007/v12/af/2440/fig1.jpg

Cord Blood 




Sunday, August 4, 2013

Mii de copii bolnavi ar putea fi salvați !


“CORDonul roșu salvează vieti!” este mesajul pe care CORD BLOOD CENTER îl transmite mămicilor și tuturor femeilor care își doresc la un moment dat un copil, în cadrul unei campanii de informare cu privire la beneficiile recoltarii de celule stem din sângele placentar la naștere.

Mii de copii bolnavi ar putea fi salvați datorită celulelor stem!

Cord Blood


În România, se apreciază ca în prezent sunt aproximativ 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 de copii care suferă de boala Hodgkin, la care se adaugă cei 370 de copii cu betatalasemie majoră. Mulți dintre acești copii bolnavi ar putea fi salvați în urma unui transplant cu celule stem.
Informeaza-te! 
Intreaba-ti medicul ginecolog despre recoltarea de sange placentar si valoarea terapeutica a celulelor stem continute de acesta.
Sau, vino la noi !
Te asteptam ca sa iti oferim mai multe detalii la sediile noastre din Cluj, Bucuresti si Timisoara,
sau on-line, aici click
Campania “CORDonul rosu salveaza vieti” este sustinuta de Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania!
Le multumim celor care au raspuns pana acum invitatiei lansate si ne-au transmis gandurile lor, aratand ca sustin acest proiect !


Cord Blood


Grupul international Cord Blood Center

Grupul International Cord Blood Center este lider european in procesarea de sange placentar, membru al World Marrow Donor Association (WMDA) si membru asociat al NetCord, doua dintre cele mai importante organizatii internationale din domeniul celulelor stem.
In prezent grupul este prezent in 6 tari din Europa Centrala si de Est: Austria, Cehia, Slovacia, Italia, Ungaria si Romania, reunind peste 125.000 familii care ne-au creditat cu increderea lor bazandu-se pe experienta si siguranta pe care o oferim.
Atunci cand e vorba de siguranta familiei tale, alege ce e mai bun!
Motive pentru care Grupul International Cord Blood Center este alegerea parintilor din Europa:
  • Primul transplant autolog din Europa a utilizat o grefa eliberata de Cord Blood Center
  • 37 de unitati de sange procesate de catre noi au fost deja folosite pentru operatii de transplant in toata lumea
  • avem o experienta de peste 15 ani in domeniului banking-ului
  • calitatea grefelor obtinute ne pozitioneaza in topul registrelor publice internationale
  • suntem pe primul loc in topul bancilor de celule stem din Europa ca numar de grefe eliberate in vederea efectuarii unui transplant
  • tehnologia de procesare utilizata de Grupul International Cord Bloood Center ofera posibilitatea stocarii tuturor tipurilor de celule stem in cantitati maxime
  • comunitatea medicala internationala apreciaza calitatea grefelor procesate de noi, motiv pentru care a subliniat de numeroase ori rolul important pe care il are grupul nostru in calitate de partener
  • cel mai mare numar de laboratoare proprii de procesare in Europa
  • operam atat in sistem privat, cat si in sistem public
Sangele placentar salveaza vieti !
Incepand cu anul 1999, grupul a contribuit la tratarea a 37 de pacienti din intreaga lume.
Aceste experiente clinice reprezinta o validare si o confirmare a calitatii procesarii sangelui placentar si a experientei de stocare a celulelor stem oferite de grupul nostru.

Monica Davidescu si Aurelian Temisan

In momentul in care am ramas insarcinata am stiut ca trebuie sa pun deoparte pentru copilul nostru, o "centura de siguranta'' pentru intreaga lui viata…Celule stem sunt siguranta lui pentru viitor.

Marcel Pavel

Marcel Pavel a decis sa recolteze celule stem la nasterea fetitei lui pentru ca  vrea sa-i asigure un viitor fara probleme grave de sanatate si fiindca la nasterea baietilor, acest procedeu medical nu era cunoscut in Romania. Pentru aceasta decizie importanta pe care o poti lua o data in viata, a ales serviciile Primei banci de celule stem din Romania.


Maria Coman

"Sper din tot sufletul să fie o investiţie proasta … Adică să nu avem niciodată nevoie să folosim celulele stem. Însă nu mi-am pus nicio secundă problema să nu fac recoltarea. Dacă se poate şi dacă e atât de simplu, mi s-ar fi părut inconştient să nu apelam la recoltarea de sange placentar

Razvan si Irina Fodor

„Viitorul copilului nostru este foarte important. Sincer, imi doresc sa nu am niciodata nevoie de aceste celule si sa fie o investitie care sa nu ne ajute!  Am ales insa aceasta varianta pentru confortul nostru psihic dar mai  ales pentru viitorul fiicei noastre!"